dilluns, 5 de desembre del 2011

I el cava al Nadal...


Els que seguiu el meu facebook, us he sorprès aquestes setmanes amb una recomanació per aquest Nadal, veient la vostra sorpresa i que a sobre em feu cas, us explico el perquè, i com triaré jo, els vins de les festes.
El cava, estarà present a la taula, intenteu que sigui desde un principi de l'àpat, perquè segurament serà un Brut Nature d'aquells que guardem per ocasions especials, intentem no espatllar-ho, posant-lo quan no toca. Quan comencem un dinar, si volem fer-lo amb vi i acabar amb cava per brindar, intentarem que el cava sigui brut o semi, pel contrast, perquè el brut nature no hi haurà manera de que passi,i quedarà a les copes. El cava és recomanable servir-lo fred, però no en excés, la gent que com a mi, li agrada el cava casi al punt de congelació, heu de saber que ens perdrem molts dels aromes, però que a mida que l'ampolla vagi adquirint temperatura a la taula, aniran sortint, així, podrem valorar-los si estem atents. El vi blanc, mariradà perfectament amb el peix, no cal que us ho digui,però depen de com estigui cuinat un negre jove, o de maceració carbònica tampoc hi quedarà malament. els vins negres guardeu-los per menjar contundents, sino el vi, se'us menjarà el plat, i no és bo que les coses sobresurtin per separat, sino que tot, ha d'estar dins d'un conjunt. Sempre intenteu servir els vins, de menor a major grau d'etanol, això farà que no us canseu dels vins, o que no anuleu un amb els altres.
La copa... i aquí vé, la controvèrsia d'aquests dies, la copa de cava és per caves joves i reserva i per rosats joves o reserva, però un cava gran reserva, feu servir la copa de vi, perquè degut a la complexitat aromàtica del cava, una copa de les que s'anomenen cava o flauta, no deixarà que el nostre cava expressi tot el seu ventall aromàtic, i no podrem apreciar prou bé les seves característiques d'aquesta llarga criança, el farà molt més bebible, i si us entreteniu a fer la comparativa de les dues copes, inclús us semblaran caves diferents, no us pegaran com m'heu dit alguns, us ho agraïran i pot ser fins i tot divertit, sorprendre als que teniu a la taula, amb aquests petits detalls. Quan estigueu de sobretaula, amb els torrons, i tips, no us negueu la possibilitat d'un vi de licor, o un vi de postre ( moscatell), com podria ser un vi de gel ( ex: gewurztraminer), són ideals, per acabar l'àpat fent una copeta, tenen la dolçor necessària perquè passin divins, i servits frescs els fa adquirir molt perill.
Si us quedeu sense vi en fred, poseu una cubitera amb gel, aigua i sal, i espereu, no fa miracles, però la sal a l'aigua fa baixar el punt de congelació d'aquesta, desfarà el gel més ràpid, però incrementant l'alliberament del fred, així que és refredarà abans l'ampolla, és una solució quan veus que van consumint i que no has posat proutes ampolles a la nevara!
No cal que digui que si el vi, és un gran reserva o un reserva, potser millor decantar-lo per obrir-lo, ja que pot ser que estigui reduït i aquest aport d'oxígen li treurà aquestes possibles notes, deixant el vi, perfecte per beure. Si us surt un cava reduït, sempre podeu posar-hi una monera de coure a dins, ja que el coure treu les notes de reducció, però no quedarà gaire bonic a la taula :)
Ah i sobretot, passeu aigua a les copes abans de servir els vins o el cava o del contrari envineu-les, perquè restes de sabó dels rentaplats, poden fer que tinguem copes totalment diferents una de les altres, o que inclús les bombolles vagin desproporcionades, assegureu-vos d'aquests petits detalls abans de servir-los i així res podrà fallar!
I per últim, recordeu que obrir una ampolla de cava no és celebrar que has guanyat una carrera, obre-la amb carinyu, o desintegraràs tot el carbònic, que durant 9, 15, 30 mesos, ha estat integrant-se poc a poc dins del líquid.

Apa! aquí us ho deixo! :)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada